we maintain democracy 15 minutes a day

0

ianuarie 10, 2019 by admin

 

până să spunem adevărul

avem de trăit această minciună

 

până să trăim această minciună

avem de spus acest adevăr

(Ion Stratan)

 

riști cu adevărat ceva pe timp de ger? nu există vreme proastă, doar echipament nepotrivit, mi-a spus un prieten iubitor de Europa și natură, citând un proverb suedez.

o mână de oameni stă imună în bătaia vântului estic, pătrunsă de dramul de civism incubat în cei doisprezece ani de la integrarea în U.E., sau  poate de preluarea trunchiată a principiului zen cum că adversarul poate fi învins fără luptă, sau poate de doctrina creștină a răspunsului prompt cu celălalt obraz

but we don’t bleed when we don’t fight, spune  experiența generațiilor precedente (poate că formulez problema în termeni falși, ca și cum sporturile sângeroase ar fi mai autentice decât cele curate, cu spirit de fair-play sau cele mentale).

frigul determină priorități autohtone: în ziua de Bobotează, câțiva bărbați fără haine se-aruncă în Dunăre după cruce și devin știrea zilei, dar nu e nici un curaj în asta, e pur și simplu tradiție a unei țări postcomuniste, care nici după 30 de ani de la restartare nu te întâmpină cu destulă sare pe șosele, încremenită în imaginea pâinii ospitaliere.

în zonele fierbinți, o mână de femei protestează cu piepturile goale și-și plătesc scump gesturile. fetele de la Pussy Riot știu ce înseamnă tortura eliberării iluzorii, Jana Zhdanova din gruparea Femen știe cum e să fii târâtă prin procese dacă atentezi la statuia de ceară a lui Putin, Anna Allein s-a crucificat simbolic pe ansamblul statuar al Prințului Vladimir. toate au suferit tratamente corporale direct proporționale cu faptele din partea forțelor de ordine.

they radically blend the affective and the effective of their activism. toate sunt trup și suflet dedicate cauzei politice, noi suntem prea decente pentru o acțiune de forță, o lovitură de grație. noi suntem doar suflet. noi ne ocupăm de mentenanța unei stări de spirit încă anemice.

we do not and can not make a change in society, we just create a minimal awareness of the change.

P.S. Making artwork about politics is not the same as making art that works politically. The former aims to raise awareness, while the latter is directed toward changing the world.


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

septembrie 2023
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Comentarii recente