cutie neagră
0martie 12, 2019 by admin
blogul îmi monitorizează greșelile, până acum am 16 revizii doar la textul ăsta, de parcă arhivarea progresivă nu s-ar face în natură de când lumea, în inelele copacilor, care imprimă variațiile climatice din ultimele secole
numai noi ne scoatem ochii cu contabilitate perversă și facem ca tot ce e bine definit să miroasă a contraviață. armonia traiului în comun mizează taman pe forța opusă, uitarea, când premeditată, când naturală, căci numai dacă nu stăm să ne măsurăm defectele putem atinge un sfert sau chiar o jumătate de secol împreună. adevărul e dincolo de ochiul uman, în ADN-ul greu de accesat
și cine își dă propriul confort pe o curiozitate științifică?
mergem pe încredere oarbă până la proba contrarie, apărută prin omisiune, imprudență sau moarte, când dai peste latura ascunsă a celui pe care credeai că-l cunoști de o viață, peste ultimele clipe înregistrate în grabă, dar cui îi mai arde să le analizeze?
din toți muritorii ar trebui să rămână o cutie neagră
prea ne-am mulțumit cu platitudini omiletice, scenarii exaltate, imagini fulgurante ale elevației sufocate de estetică.
Icar a fost primul accident de zbor fără verificări prealabile la sol. atunci era vina soarelui mediteranean, acum vorbim de grave turbulențe atmosferice care clatină aeronave considerate sigure. indiferent de terminologie, vremea și vremurile își dispută aceeași cauzalitate cu fatala eroare umană.
literatura ne-a învățat să plătim frumusețea cu viață. din Icar n-au rămas nici măcar așchii din dispozitivele protetice improvizate, poate că arheologia îi va face cândva dreptate, reconstituind povestea unui salt mult prea departe de trunchi.
abia când brațele ies din coregrafia metaforic-meteorică dictată de cultura aripilor false, ești cu adevărat liber
mai bine să respectăm natura în loc să-i imităm până la ridicol mecanismele.
imagine: Jake Scharbach, Flight data recorder, Roma, 2017
Category Uncategorized | Tags:
Lasă un răspuns